Formulier aanmelding open fonds voor gemene rekening

Alert

De Belastingdienst heeft een formulier voor de aanmelding van een open fonds voor gemene rekening vrijgegeven. In dit formulier vraagt de Belastingdienst om veel stukken en gegevens van participanten. Deze zijn nodig om te beoordelen of het fonds dat is aangemeld een open fonds voor gemene rekening is.

Een fonds voor gemene rekening is een overeenkomst tussen meestal een beheerder van het fonds, een bewaarder van het fonds en participanten in het fonds. De participanten brengen geld of vermogen in het fonds om dat samen te beleggen. Met die inleg kopen ze een deelgerechtigdheid in het fonds, een participatie. Voor elke participatie krijgt de participant een deel van de opbrengst van de beleggingen.

Er zijn 2 soorten fondsen voor gemene rekening: een besloten en een open fonds voor gemene rekening. Bij een besloten fonds voor gemene rekening moeten alle participanten instemmen met toetreding van een nieuwe participant. Een besloten fonds is transparant en niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Een open fonds voor gemene rekening is dat wel en moet daarom aangemeld worden bij de Belastingdienst. Een open fonds wordt in praktijk vaak gebruikt voor beleggings- en privacy structuren.

Auteur

Joyce Bertens

Formulier aanmelding open fonds voor gemene rekening

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en alerts
Gegevens ophalen

IT-Audit
Audit
Robert Johan
rjohan@horlings.nl
+31 (0)20 5700 200

 
Neem contact op